Vitaal Wonen - jaranu.com

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
Vitaal Wonen betekent voor JARA in eerste instantie dat een huurder – meestal een gezin – zich in zijn woning en de wijk echt thuis voelt en actief betrokken is. Sommige gezinnen hebben bijvoorbeeld grote moeite met het regelen van hun administratie omtrent de huur. Verder hebben zij vaak geen concreet idee over het woonbeleid of woonvisie met andere woorden hoe je je woning goed onderhoudt zodat je daarin op een fijne manier kan leven. Te denken valt hier bijvoorbeeld aan ventilatie of schilderen. Vaak wordt gedacht dat de woningcorporatie voor alles verantwoordelijk is en vervolgens blijft veel liggen waardoor het woongenot achteruit gaat.
 
Deze basale vaardigheden om je eigen verantwoordelijkheid te nemen zodat je plezierig kan wonen, worden meestal als vanzelfsprekend verondersteld maar lang niet iedereen heeft deze kennis. Vaak gaat het om buitenlandse gezinnen maar ook Nederlandse gezinnen kunnen in problemen komen door het ontbreken van deze kennis.
 
JARA biedt begeleiding en ondersteuning voor gezinnen die geen woongenot meer hebben maar niet weten wat ze zelf eraan kunnen veranderen. Het gezin wordt intensief begeleid en de problemen besproken. JARA heeft een map samengesteld waarin heel praktische onderwerpen aan bod komen welke vervolgens met het gezin geoefend kunnen worden. Verder heeft het gezin na afloop van de persoonlijke begeleiding nog houvast aan de map als een soort gids.
 
Afgezien van verbeteringen in de woning helpt JARA ook bij het verkennen van activiteiten en verenigingen in de buurt die voor het gezin in aanmerking komen. Op deze manier voelt zich een gezin niet alleen in zijn woning thuis maar ook in de buurt waarin het woont.
 
Het basispakket bestaat uit:
 
·        9-12 bijeenkomsten van 2 uren per keer, verspreid over drie tot zes maanden
·        nieuws elementen die met maatwerk worden vormgegeven
·        vaststellen van knelpunten en onderzoeken welke reëel aangepakt kunnen worden
·        werken aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid
·        relatiegesprekken begeleiden
·        inventarisatie aan de hand van een checklist van relevante onderdelen
·        prettig samenleven (oplossingsgerichte aanpak van diverse overlast beperken)
·        uitleggen van de regelgeving omtrent huurders en verhuurders
·        snelle hulp per telefoon (geen wachttijden) door kundig personeel
 
Aanvullende mogelijkheden bestaan uit hetzelfde programma als het basispakket met als extra een: verdieping en verbreding van de vaardigheden.
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu